Zanimljivosti

Hrana u covjekovom organizmu. Detaljno objasnjenje postupak..

Hrana je bilo koja tvar koja apsorpcijom u ljudskom organizmu doprinosi očuvanju homeostaze istog. Hranu u užem smislu čine sljedeći sastojci:

Ugljikohidrati Bjelančevine Masti Vitamini Minerali

Ona čovjeku omogućava svakodnevne aktivnosti.

No čovjeku je potrebna i voda, koju je čovjek u predindustrijskom društvu dobivao kroz namirnice biljnog porijekla (voće i povrće), a kako danas mnogi jedu nezdravo (jako malo voća i povrća) vodu je potrebno unositi samostalno. Kad govorimo o hrani, često ju dijelimo na hranu životinjskog i biljnog podrijetla. Sol spada u posebnu grupu.

Proizvodnja hrane

U predindustrijskom društvu čovjek je hranu sam uzgajao, a ponekad i prodavao (tržnice postoje oduvijek), dok se danas proizvodnjom hrane bavi manji dio društva. Danas su razvijene: mesna industrija (meso i mesne prerađevine, kobasice, šunke, paštete mliječna industrija (mlijeko, jogurti, vrhnja, sirevi, mliječni namazi) ribarska industrija (ulov i konzerviranje ribe, riblje paštete) pekarska industrija Kontrola kvalitete Kako nekonzervirana hrana podliježe kvarenju (što može dovesti do epidemija), razvijeni su sustavi kontrole kvalitete hrane, od proizvođača do mjesta kupnje, najpoznatiji je HACCP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close