Politika

Vučić: Nisam ponosan na stanje u medijima u Srbiji

“Pomenuću vam jedan primer, da biste mogli da naučite nešto iz mog slučaja. Na jednoj konferenciji u Poljskoj, Metju (Karuanu Galicija, sin ubijene malteške novinare Dafne Karuanu Galicija) se pripremao i dobio je informacije od srpskih novinara da je situacija u Srbija kritično loša. Zatim je rekao: ‘Mislimo da će Srbija biti naredna zemlja u kojoj će neki novinar da strada’. Ja ovde nisam da se branim, niti da napadam Metjua, nešto se desilo čak i u Srbiji. Jedan čovek je napisao nešto u lokalnim novinama protiv lokalnih moćnika. Na naše iznenađenje, napali su mu garažu i podmetnuli požar koji se proširo na kuću. Njegova porodica je bila ugrožena, i setio sam se Metjuovih reči, iako nisam mislio da se to može desiti u mojoj zemlji”, rekao je Vučić, govoreći o napadu na novinara gročanskog portala Žig info, Milana Jovanovića.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, učestvujući na panelu “Sloboda medija u krizi”, na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, da je ponosan na ekonomski rezultate u zemlji, ali ne i na stanje u medijima. Obećao je da će država učiniti sve kako bi za dvije godine mogao da kaže da je ponosan na slobodu medija i slobodu govora u Srbiji. Vučić je na početku obraćanja rekao da vjerovatno nije zasužio poziv na panel o slobodi medija, budući da je Srbija znatno popravila stanje u ekonomiji, ali u posljednje dvije godine ima “ne baš dobre ocjene” Reportera bez granica i Freedom House o slobodi medija i slobodi govora u zemlji.

Kako je priopćeno iz Vučićeva ureda, srbijanski je predsjednik u pismu Trumpu zahvalio na potpori koju Sjedinjene Američke Države pružaju Srbiji na njezinu putu eurointegracija, a poglavito na podršci “naporima za očuvanje mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu”. “Vašim ljubaznim pismom od 14. prosinca još jednom ste istaknuli spremnost SAD-a da pomognu u dijalogu Beograda i Prištine, kako bi se našlo rješenje za stoljetni problem Kosova i Metohije”, naveo je Vučić, uvjeravajući Trumpa kako “nikom nije više stalo do rješenja” nego Srbiji “jer je problem Kosova i Metohije teško breme, prije svega, za Srbiju i srpski narod”.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close